Divadlo DRaK odštartovalo nový rok činnosti

17.01.2005 Celý región

Detské kočovné divadlo DRaK z Prešova uviedlo 16. januára premiéru divadelného predstavenia jedného herca pod názvom Čimčarára. Inscenácia plná lásky, humoru...
Detské kočovné divadlo DRaK z Prešova uviedlo 16. januára premiéru divadelného predstavenia jedného herca pod názvom Čimčarára. Inscenácia plná lásky, humoru a veselých pesničiek vznikla na podklade rozprávkového príbehu pre najmenších od spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej.

Text upravil, režíroval a sám interpretoval pred deťmi predovšetkým z materských škôl riaditeľ divadielka Ján Karas. Hudbu k inscenácii zložil Dano Haninčík, scénu a bábky navrhla Mika Žáková, spev Člnky a vranky Danky predviedla Janka Wernerová. Išlo o prvú premiéru v tomto roku.
DRaK (v skratke Divadlo rozprávky a komédie) mal prvé verejné predstavenie nazvané V komore je myš 12. mája 2002. Ide o súkromný projekt, na ktorom DRaK spolupracuje s občianskym združením Slniečkovo a to je napojené na knižnicu pre najmladších čitateľov Slniečko ako súčasť Knižnice Pavla Országha Hviezdoslava v Prešove.
V roku 2004 mal DRaK 405 predstavení, ktoré videlo vyše 38 tisíc detí a dospelých. V repertoári má stále svoju prvú inscenáciu a ďalších osem titulov. V minuloročných 12 mesiacoch bola najhranejšou inscenácia Začarovaný mlyn s 213 reprízami.
DRaK chce v apríli t. r. realizovať cyklus 30 predstavení v rómskych osadách na území SR, Poľska a Ukrajiny s podporou Karpatskej nadácie. Pôjde o inscenáciu Melalo a smrť (v rómčine O Melalo the šmertka) na základe textu dnes už nebohej najznámejšej rómskej spisovateľky na Slovensku Eleny Lackovej. V roku 2004 ukončilo divadielko štyri projekty, vrátane podobného pre rómske deti vo východoslovenských osadách pod názvom O teatros pro droma. Jeho cieľom bolo dať šancu vidieť divadlo ako druh zábavy.
(jj)
 

Vyberte región